Procés i seguiment terapèutic

T’ajudem a buscar la forma més adequada d’iniciar aquest camí

Què és la drogoaddicció?

La drogoaddicció és una malaltia crònica caracteritzada per la cerca i l’ús compulsiu i incontrolable d’una droga, malgrat les conseqüències adverses. Per a la majoria de les persones, la decisió inicial d’utilitzar les drogues és voluntària, però l’ús repetit d’aquestes pot portar a canvis en el cervell que desafien l’autocontrol d’una persona addicta i interfereix amb la seva habilitat de resistir els desitjos intensos d’utilitzar-la. Aquests canvis del cervell poden ser persistents, motiu pel qual es considera la drogoaddicció una malaltia “reincident” – les persones en recuperació de l’ús de substàncies estan en risc de tornar a utilitzar-les encara que portin anys si no fan un tractament adequat.

Què passa amb el cervell quan una persona utilitza drogues?

   El nostre cervell està compost per cèl·lules nervioses diminutes anomenades neurones, cada neurona té entre mil i deu mil sinapsis o punts de connexió entre neurones. Connectades formen les xarxes que coneixem com circuits neuronals.

Les drogues són substàncies químiques que s’infiltren en el sistema de comunicació i interrompen l’enviament, la recepció i el processament normal d’informació entre les cèl·lules nervioses, és a dir, entre els circuits neuronals.

 Hi ha almenys dues maneres en que les drogues poden fer això: imitant els missatges químics naturals del cervell i/o sobre estimulant  el -circuit de gratificació- del cervell.

 Algunes drogues, tenen una estructura similar a la d’alguns

-missatgers- químics anomenats neurotransmissors, que el cervell produeix de manera natural. Degut a aquesta semblança poden -enganyar- als receptors del cervell aconseguint activar les cèl·lules nervioses per a que enviïn missatges anormals.  

Altres provoquen que les cèl·lules nervioses alliberin neurotransmissors naturals en quantitats molt majors de lo normal o puguin impedir el reciclatge normal d’aquestes substàncies químiques que és necessari per acabar la senyal entre neurones.

Aquesta interrupció produeix un missatge summament amplificat que a la vegada dificulta els patrons normals de comunicació. Directa o indirectament gairebé totes les drogues ataquen al sistema de gratificació del cervell inundant el circuit de dopamina. La dopamina és un neurotransmissor que es troba a les regions del cervell que regulen el moviment, les emocions, la cognició, la motivació i els sentiments de plaer.

 Quan una persona continua abusant de les drogues, el cervell s’adapta a aquestes onades aclaparadores de dopamina produint menys dopamina o disminuint el número de receptors de dopamina en el circuit de gratificació.

 Com a resultat, l’impacte de la dopamina sobre el circuit de gratificació es pot tornar molt limitat, reduint així l’habilitat de l’usuari de gaudir de les coses que anteriorment li portaven plaer. Aquesta disminució obliga a l’addicte a continuar abusant de drogues en un intent per aconseguir que la funció de la dopamina arribi a un estat normal. No obstant això, ara necessitarà una quantitat major de droga per tal d’elevar la funció de la dopamina al seu nivell anterior normal, aquesta conseqüència es coneix com a tolerància… aquí comença la davallada.

Sinapsi adiccions

CENTRE PRIVAT, INDEPENDENT I PERSONALITZAT

SINAPSI

·       Psiquiatra especialitzat en addiccions.

·       Psicòloga especialitzada en addiccions.

·       Psicòloga especialitzada en teràpies familiars.

·      Artteràpia especialitzada en addiccions.

Procés terapèutic

Dividit en etapes diferenciades, un seguiment molt intens a l’inici fins a arribar a un  acompanyament puntual segons l’evolució i el temps.

No és un procés ràpid donat que no es tracta de controlar l’addicció sinó de canviar per a que l’addicció deixi de controlar-nos, qualsevol procés de canvi requereix temps i constància.

Les solucions ràpides a les que la nostra societat està tant acostumada són el camí contrari al procés de recuperació.

Pensar que hi ha un mode més fàcil o més ràpid de realitzar-lo forma part del mateix pensament addictiu.

Es tracta de canviar la culpa i el fracàs per l’acceptació i la responsabilitat.

On contactar-me:

Telèfon

622 06 59 59

Email

info@sinapsiadicciones.com

Direcció

Av. Josep Tarradellas 50

Barcelona – 08029

    * camps obligatoris

    He llegit i accepto la Política de Privacitat